29/10-2006

Dansk Firefox 2 udgivet

Verdens bedste browser er blevet endnu bedre. Firefox er udsendt i version 2, der byder på en lang række forbedringer i forhold til tidligere versioner.

Dansk internet

MozillaDanmark er stolt af at kunne præsentere en dansk Firefox, samme dag som den engelske udgave blev udsendt. Dermed har en håndfuld frivillige entusiaster demonstreret, at de arbejder betydeligt hurtigere Microsoft, hvor den danske udgave af Internet Explorer udsendes med op til to måneders forsinkelse i forhold til den engelske udgave. Og det er ikke kun i Danmark, Firefox-oversætterne har arbejdet på højtryk. Mens Internet Explorer blev udsendt på ét sprog, blev Firefox 2 udsendt på hele 37 sprog!

Faneblade

Firefox har længe gjort det muligt at åbne flere sider i faneblade, så brugeren kan udnytte internettet mere effektivt og samtidig undgå ventetid, mens siderne hentes. Den nye version af Firefox forbedrer fanebladene på en række punkter. Hvert faneblad er nu forsynet med en lukkeknap. Lukker man et faneblad ved et fejltagelse, kan det nemt åbnes igen via et højreklik. Og yderst på fanebladsbjælken giver en knap adgang til en hurtig oversigt over samtlige åbne faneblade. Det er desuden muligt at få Firefox til at starte med de samme faneblade, som var åbne, da man sidst lukkede programmet.

Stavekontrol

Som den første browser tilbyder Firefox indbygget stavekontrol i alle indtastningsfelter på hjemmesider. Det er længe siden hjemmesider kun blev brugt til énvejskommunikation. I dag bruges hjemmesider til at skrive mails, til at deltage i utallige debatfora, og til at udfylde formularer. Med den indbyggede stavekontrol understreges fejlstavede og ukendte ord med rødt. Man kan så nemt rette fejl eller tilføje nye ord til ordbogen via et højreklik. Det er muligt at installere mange forskellige ordbøger, så man kan bruge stavekontrollen til flere sprog.

Bedre søgning

Firefox 2 forbedrer de indbyggede søgemuligheder, så det bliver endnu nemmere at finde den relevante information på internettet. Søgefeltet øverst i browservinduet har fået indbygget "intelligens" i form af en drop down-liste med forslag til søgninger. Teknikken bag søgefeltet er desuden udbygget, så det er muligt at tilføje endnu flere søgefunktioner end tidligere.

Automatiske nyheder

Det er nu endnu nemmere at abonnere på nyheds-feed, der gør det muligt at hente nyhedsoverskrifter fra en lang række hjemmesider, uden man først behøver at besøge hjemmesiderne. Når man vil tilføje et nyhedsfeed, kan man vælge at lade Firefox håndtere det i form af live bogmærker, alternativt kan man vælge at lade en webbaseret feed-tjeneste som Bloglines eller Google Reader håndtere feedet, eller man kan nemt overføre feedet til et eksternt program som fx Feedreader.

Dynamiske navne

En ny type bogmærker har dynamiske navne. Bogmærkets navn udskiftes simpelthen, når indhold på en hjemmeside ændres. Funktionen kan fx bruges til at få vist en aktiekurs, status på en pakkelevering eller det seneste bud på en netauktion i bogmærkelinjen.

Bedre sikkerhed

Firefox har altid været kendt for sin bedre sikkerhed. Man slipper for spyware, virus og utallige popop-vinduer. Og nu har Firefox også fået indbygget anti-phishing, så brugeren advares, hvis en side mistænkes for at være en svindelside. Sikkerhedsfirmaet CSIS har testet de forskellige anti-phishing-løsninger. Firefox kom ind som en klar vinder af anti-phishing-testen.

Flere forbedringer

Den nye Firefox indeholder selvfølgelig endnu flere forbedringer end de oven for nævnte. Det er blevet nemmere at håndtere udvidelser, temaer og opdateringer. Bag kulisserne er der nu kommet understøttelse for JavaScript 1.7 samt understøttelse af SVG-tekst i kurver og andre former. Og så har Firefox fået et nyt udseende i form af et nyt tema.

MozillaDanmark

MozillaDanmark drives af en flok frivillige, der ønsker at støtte udviklingen og udbredelsen af Mozilla-baserede programmer. Vi oversætter programmerne til dansk, vi laver guider til programmerne, og vi hjælper brugerne i vores supportforum. MozillaDanmark er ikke en del af Mozilla-organisationen, men er derimod en selvstændig gruppe, der arbejder på ulønnet basis. Læs mere om Mozilla-organisation og dens baggrund på dens hjemmeside.

Yderligere oplysninger om MozillaDanmark kan fås ved henvendelse til vores pressetalsmand Søren Munk Skrøder, soeren@skroeder.dk. Mailadressen bedes kun benyttet til presseforespørgsler, brugerspørgsmål henvises til MozillaDanmarks forum.