17/06-2008

Firefox 3 udsendt

Mozilla har i dag udgivet Firefox 3 med en række smarte funktioner, der sætter nye standarder for weboplevelsen.

Firefox 3 er en større opdatering, der indeholder en række nye smarte funktioner, og masse forbedringer bag kulisserne. Hermed lidt om de største nyheder i Firefox 3:

Multifunktionelt adressefelt
Mozilla-udviklerne har givet det nye adressefelt kælenavnet Awesome Bar - hvilket kan oversættes til fantastiskfelt. Og man må sige, at adressefeltet lever op til navnet. Glem alt om at lede i dine bogmærker efter en bestemt side, nu kan du blot indtaste et par søgeord eller -bogstaver i adressefeltet, og fluks får du en oversigt over alle bogmærker eller tidligere sider, der indeholder søgeordene i titlen, adressen eller i påførte mærkater. Og i modsætning til i andre browsere, så tjekker funktionen ikke kun starten af titel og adresse, men hele titlen og adressen.

Kategorisering med mærkater
Bogmærker kan kategoriseres ved at påføre mærkater. Og da mærkaterne medtages i en søgning i adressefeltet, kan du altid lynhurtigt finde alle bogmærker med opskrifter med kyllingeretter ved blot at skriv "op ky" i adressefeltet. Du kan oprette alel de mærkater du vil, og du kan give hvert bogmærke alel de mærkater, du ønsker.

Bogmærk med ét klik
Du kan bogmærke en side ved at klikke en enkelt gang på en ikon i adressefeltet. Bogmærket gemmes helt automatisk, og du behøver ikke foretage dig mere. Klikker du endnu en gang på ikonen, får du mulighed for at påføre mærkater på bogmærket.

Smarte bogmærkemapper
Og mens vi er ved bogmærker, er det også værd at lægge mærke til de nye smarte bogmærkemapper, der dynamisk får opdateret deres indhold, efterhånden som du surfer på nettet eller tilføjer bogmærker.

Mange flere forbedringer
Det er selvfølgelig ikke kun adresselinjen og bogmærkerne, der er blevet forbedret, omend det er de funktioner som fuldstændigt vil ændre din brug af nettet. Firefox 3 har fået nyt udseende og bedre integration med de forskellige styresystemer. Det er muligt at markere og kopiere flere forskellige tekststykker og billeder på en side. Det er muligt at få åbnet din webmail, når du klikker på maillinks i stedet for at få åbnet et mailprogram. Sikkerheden er blevet forbedret. De ter muligt at genoptage downloads, også selvom computeren har været slukket undervejs. Du kan nu zoome ind og ud på hjemmesider. Og der er foretaget flere end 14.000 ændringer bag kulisserne, der gør Firefox hurtigere og mere stabil end tidligere versioner.